Greenlandic

In our Greenlandic classes, you need to be able to speak and understand Danish, as instructions are given in Danish.

 

Information about Greenlandic classes is mainly in Danish.

See Greenlandic courses

Grønlandsk 1 - for begyndere

Start: Monday 10 September
Mon 18:30-20:10
Teacher:
cand.mag. Drude Aviaja Larsen
Price:
kr. 2045 (kr. 1830)
Class no.:
1626-18
Period:
10.09.2018 to 28.01.2019
Location:
Borgergade 12, 1st floor
Room:
119
Time:
Mon 18:30-20:10
Lessons:
36
Hvad lærer du?
Du lærer bl.a. at præsentere dig selv og din familie på grønlandsk samt nogle nyttige ord og vendinger, som du fx kan bruge til kaffemik. Vi kommer også til at tale lidt om grønlandsk kultur og den tankegang, der ligger gemt i sproget. På holdet bruger vi spil og lege til at få hul på sproget, og du får redskaberne til at danne en simpel sætning.
Vi starter dagens lektion med en sang og lidt smalltalk om, hvordan du har det, eller hvad du fx har fået til morgenmad.

Praktiske informationer
Underviseren uddeler materialet på holdet, og det er inkluderet i kursusprisen.
Undervisningssprog: Vi samtaler på grønlandsk, men gennemgår grammatikken på dansk.
Forberedelsestid: Ca. 1 time om ugen.

Grønlandsk 2

Start: Tuesday 11 September
Tue 16:20-18:00
Teacher:
cand.mag. Drude Aviaja Larsen
Price:
kr. 2045 (kr. 1830)
Class no.:
1627-18
Period:
11.09.2018 to 29.01.2019
Location:
Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6
Room:
1
Time:
Tue 16:20-18:00
Lessons:
36
Hvad lærer du?
Du lærer at føre lidt længere samtaler og at tale mere frit om dig selv og dit liv, fx dit arbejde eller om en ferie, du gerne vil holde. Vi kommer mere i dybden med at bygge ord op, og vi arbejder med simple læsestykker, hvor vi kigger på ordenes sammensætning. Vi begynder også at arbejde med mere udfordrende lytte- og samtaleøvelser. Du får en bedre udtale og lærer at udtale lidt længere ord.
Vi starter dagens lektion med at synge grønlandske børnesange, hvor du lærer ugedage, dyrenavne m.m. Du har mulighed for at få ekstra skriftlige oversættelsesopgaver udleveret, hvis du har lyst.

Praktiske informationer
Undervisningsmateriale: Underviseren uddeler materialet på holdet, og det er inkluderet i kursusprisen.
Undervisningssprog: Vi samtaler på grønlandsk, men gennemgår grammatikken på dansk.
Forberedelsestid: Ca. 1 time om ugen.
Kurset passer til dig, der er i stand til at fortælle om bolig, navn og alder og genkende simple dagligdags spørgsmål.

Grønlandsk 3

Start: Wednesday 12 September
Wed 16:15-17:55
Teacher:
cand.mag. Drude Aviaja Larsen
Price:
kr. 2045 (kr. 1830)
Class no.:
1628-18
Period:
12.09.2018 to 23.01.2019
Location:
Borgergade 12, 1st floor
Room:
109
Time:
Wed 16:15-17:55
Lessons:
36
Hvad lærer du?
Du bliver mere sikker i dit dagligdags sprog og får en bedre forståelse for de faste fraser, som du har støttet dig til i starten. Du lærer at begrunde dine udsagn bedre - fx hvorfor du ikke kan komme til en fest eller andet. Vi lytter til grønlandsk musik og lidt moderne sprogbrug. Da grønlandsk er fundamentalt anderledes end dansk, holder vi dog stadig et tempo, hvor alle kan følge med. Din udtale vil blive finpudset, da du i hver lektion vil få lejlighed til at læse lidt op på grønlandsk.
Bogen "Læsestykker i Grønlandsk" har en langsom og gradvis stigning i sværhedsgrad, og du kan øve gloserne til den i programmet "memrise". I begyndelsen lærer du at læse om bolig, arbejde og daglige rutiner i et modificeret grønlandsk, der undgår komplicerede sætningskonstruktioner og lange ord. Da den foregår i Grønland, lærer man om den grønlandske dagligdag med fangst, rejser i forskelligt vejrlig, venskaber og indkøb.

Praktiske informationer
Undervisningsmateriale: Læsestykker i Grønlandsk af Christian Berthelsen ISBN 8717028817. Du bedes købe bogen, inden kurset starter. Underviseren udleverer resten af materialet på holdet, og det er inkluderet i prisen.
Undervisningssprog: Vi samtaler på grønlandsk, men gennemgår grammatikken på dansk.
Forberedelsestid: Ca. 1 1/2 time om ugen.
Kurset passer til dig, der kan fortælle om bolig, navn og alder og kender til brugen af fremtid, nægtelse og plejertid.

Grønlandsk 4

Start: Monday 10 September
Mon 16:20-18:00
Teacher:
cand.mag. Drude Aviaja Larsen
Price:
kr. 2455 (kr. 2265)
Class no.:
1629-18
Period:
10.09.2018 to 14.01.2019
Location:
Borgergade 12, 1st floor
Room:
119
Time:
Mon 16:20-18:00
Lessons:
32
Hvad lærer du?
Du lærer at udtrykke simple hændelser og at kunne bede om at få tingene gentaget m.m. Du lærer at tilkendegive, om du forstår det sagte, og hvordan du kan få noget gentaget. Du får øvelse i at udtale grønlandsk, og din udtale vil ramme et niveau, hvor du får en forståelse for de små forskelle i udtalen, der kan ændre betydningen af et ord.

Undervisningsform
Vi fortsætter med at læse "Læsestykker i Grønlandsk". Vi begynder på læsestykke nr. 16. Til hver gang læser du et stykke og forbereder to spørgsmål til teksten. Herefter har vi en fri samtale med udgangspunkt i teksten. Det kan være om dine oplevelser i Grønland - hvad du har set, købt eller smagt. Derudover er der samtaleøvelser og gennemgang af udsagnsordenes bøjninger, sprogets byggeklodser (tilhængene) og ejefald.
Undervisningen vil ud over læsebogen være en blanding af samtale, sang, lege og lytteøvelser. Du inviteres som kursist til at holde minioplæg, hvor du kan fortælle om aktuelt stof i Grønland eller en oplevelse, du har haft. Her vil du blive bedt om at forberede en gloseliste til dine medkursister.
Bogen har en langsom og gradvis stigning i sværhedsgrad, og du kan øve gloserne til den i programmet "memrise". I begyndelsen lærer man at læse om bolig, arbejde og daglige rutiner i et modificeret grønlandsk, der undgår komplicerede sætningskonstruktioner og lange ord. Da den foregår i Grønland, lærer du om den grønlandske dagligdag med fangst, rejser i forskelligt vejrlig, venskaber og indkøb.

Praktiske informationer
Undervisningsmateriale: "Læsestykker i Grønlandsk" af Christian Berthelsen ISBN 8717028817. Du bedes købe bogen, inden kurset starter. Underviseren udleverer resten af materialet på holdet, og det er inkluderet i prisen.

Undervisningssprog: Vi samtaler på grønlandsk, men grammatik gennemgås på dansk.
Forberedelsestid: vil være ca. 2 timer per uge.

Kurset er for dig, som er i stand til at fortælle om bolig, navnog alder og kender til brugen af fremtid, nægtelse, plejertid og dannelse af transitive udsagn som "asavakkit" (jeg elsker dig).
8-16 kursister.

Grønlandsk 6

Start: Tuesday 11 September
Tue 18:30-20:10
Teacher:
cand.mag. Drude Aviaja Larsen
Price:
kr. 2675 (kr. 2485)
Class no.:
1630-18
Period:
11.09.2018 to 15.01.2019
Location:
Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6
Room:
1
Time:
Tue 18:30-20:10
Lessons:
32
Hvad lærer du?
Du lærer at få en god skriftlig forståelse af grønlandsk og de lange ords bestanddele. Du lærer også at producere mere komplicerede sætninger, hvor du kan beskrive korte handlingsforløb.

Vi læser "Danmarkimut" - en læsebog af David Sommer, Erling Holm og Chr. Berthelsen. Underviseren udleverer materialet, som er inkluderet i kursets pris. Til hver gang læser du et stykke og forbereder et spørgsmål til teksten. Herefter har vi en fri samtale med udgangspunkt i teksten. Måske minder teksten dig om nogle oplevelser, du selv har haft, og med støtte fra dagens gloser, kan du øve dig i at udvide dine fortælleevner.
"Danmarkimut" handler om en grønlandsk dreng, der kommer til Danmark og beskriver sine oplevelser dér. Bogen består af korte og relativt simple sætninger, men rummer mange muligheder for at kigge på tilhæng og endelser.

Vi vil fortsætte med Stig Bjørnums "Opgaver til grønlandsk", som passer sammen med hans grammatik. Dette udleveres også på holdet. Vi arbejder med transitive endelser af forskellig art (fx 'hvis de ikke hjælper hende').

Du inviteres som kursist til at holde minioplæg, hvor du kan fortælle om aktuelt stof i Grønland eller en oplevelse, du har haft. Her vil du blive bedt om at forberede en gloseliste til dine medkursister. På kurset synger vi også grønlandske sange, som vi arbejder med at oversætte.
7-14 kursister.

Contact us

Please call Louise Madsen at 33 18 79 30 or send an email if you have questions regarding the courses.

Send a mail

Drude Aviaja Larsen
Drude Aviaja Larsen er cand.mag. i Arktiske studier og eskimologi og har i en årrække undervist i grønlandsk som fremmedsprog. Hun har i de sidste år arbejdet meget for at gøre grønlandsk undervisning let tilgængeligt på nettet via YouTube og Facebook, hvor man kan følge ”dagens grønlandske ord” eller den grønlandsktalende tegneseriefigur Oqaatsit Gl. Også sprog-appen ”memrise” har vakt manges interesse for et ellers temmeligt utilgængeligt sprog. Hun har sammen med Aviaja Lumholt lavet cd’en ”Groovy grammatik”, hvor man med pop-rock kan synge sig til nogle af de mange endelser på grønlandske verber.

Aviaja anbefaler:
- At opleve grønlandsk gæstfrihed og humor, eller - hvis man tør - at være stille sammen, som grønlændere godt kan lide. Er man naturelsker, så er Grønland det rette sted. Her kan Ilulissat anbefales. Der er mange udflugtsmuligheder, f.eks. til indlandsisen eller hvalsafari. ”Verdens hårdeste skiløb” – Arctic Circle Race - afholdes i Sisimiut hvert forår.
- Musik: Der er et levende musikliv i Grønland. Man kan overveje at tage til ”Arctic Sounds Festival”, som afholdes i Sisimiut, hvor en hyggelig og intim stemning danner baggrund for musikken.
- Litteratur – tjaeh... et godt sted at begynde er ”Inuit, kultur og samfund”, som giver en allround orientering i det Grønland, man tror, man kender så godt, men som alligevel er så ganske anderledes.